Ervaring van Anna van der Duim

Mijn naam is Anna van der Duim. Ik ben 16 jaar oud en zeil al sinds mijn achtste. Ik ben begonnen in de waddenhaven in de optimist, later ben ik doorgestroomd naar de “Leuko -Thea”. Toen ik in beide soorten een paar jaar had gevaren ben ik naar de overkant gegaan om daar professioneler te gaan trainen in de optimist. Daar ben ik ook wedstrijden gaan varen. Ook heb ik geholpen met les geven aan kinderen in de waddenhaven.


Mensen kwamen tot de ontdekking dat er eigenlijk op Texel na de “leukothea’ niet echt een vervolg is, en er waren kinderen die wel willen blijven zeilen. Daarom heeft Dirk Pool samen met CKZ een jeugdplan opgericht om op paal 33 catamaran te kunnen leren zeilen. Er kwam een Dart 18, voor een deel gesponsord speciaal voor jeugd. De bedoeling was is om eerst veel te trainen met Dirk Pool om uiteindelijk zelfstandig in een Dart 18 te kunnen varen. Mij leek het heel leuk dus toen we het te horen kregen hebben Jelle (mijn broertje) en ik ons meteen opgegeven. Er bleek niet heel veel animo voor te zijn en dat is eigenlijk wel jammer. Niet iedereen weet ook dat het er is.
Ik heb, voordat ik met Dirk ging varen, al een paar keer eerder op een catamaran gezeten. Dus ik had al een beetje ervaring. Doordat ik aan de overkant ook best veel geleerd, getraind en wedstrijden gevaren heb, ging de eerste keer met Dirk me redelijk goed af. Natuurlijk ging het niet helemaal vlekkeloos, maar dat is ook niet de bedoeling. Ik deed mee om goed te leren catamaran zeilen. Aan het begin moest ik wel heel erg wennen om samen met iemand te zeilen, je moet toch een soort van vertrouwen opbouwen. En dat is al helemaal belangrijk als je in een trapeze moet hangen. Het overstag gaan, moet je dan echt heel snel kunnen anders is het foute boel. Mijn eerste catamaran wedstrijd samen met Dirk was het open Texels kampioenschap. Het waaide best wel pittig, en dat meteen de eerste wedstrijd was best eng. Maar het ging super goed en we gingen erg hard. Uiteindelijk hebben we alle wedstrijden uitgevaren en zijn we 1ste geworden.
Hierna volgend meer wedstrijden en niet alleen op Texel maar ook aan de overkant. We zijn naar Medemblik geweest om mee te doen aan de ‘fastwell race’. Deze race gaat van Medemblik naar Den Oever en weer terug naar Medemblik over het IJsselmeer. Ik had nog nooit zolang in de trapeze gestaan en dat was best vermoeiend, maar het was toch wel heel leuk.  
Afgelopen jaar hebben we meegedaan met rondje Texel. De dagen ervoor was het open Nederlands kampioenschap bij paal 17. Het kampioenschap ging heel erg goed, er was een best wel sterke branding en het waaide ook erg hard. Ik vond het zo cool om te doen, het ging namelijk steeds beter met alles. We hebben het kampioenschap gewonnen en werden zelfs nog op het officiële podium geroepen op zaterdagavond. Dat was ook echt heel gaaf, er stonden super veel mensen te klappen. Met rondje Texel zelf, waaide het echt heel hard maar het ging gewoon door. Het ging het hele rondje erg goed, totdat de voorstag onverwacht los schoot, en de mast alleen nog aan de fok hing. We zijn toen de Mok ingevaren en hebben daar de boot om laten slaan, door een touwtje snel vast te knopen konden we daarna weer verder varen. Hierdoor hebben we wel veel tijd verloren en daarmee ook onze goede kans om bovenin te eindigen. Maar buiten dat was het echt een super ervaring.
We zijn we ook naar Bergen aan zee geweest. Hier was ‘Sail and Jazz’, dit is een beetje hetzelfde idee als rondje Texel, er stond een grote feesttent met veel muziek. Maar er deden een stuk minder catamarans mee.
Ik raad zeker aan om ook les te nemen bij Dirk, je leert heel veel en het is echt super om te zeilen in een catamaran.