Texels Kampioenschap

Open Texels Kampioenschap prooi voor Dirk Pool en Wouter Boon

Om het jaar worden de kampioenschappen georganiseerd door de Cocksdorper Kust Zeilvereniging en Kustzeilvereniging Westerslag. En afgelopen weekend was het Eierlandse Gat het strijdtoneel voor het Open Texels Kampioenschap voor catamarans.

Een klein maar select gezelschap van beide verenigingen was op beide dagen al vroeg uit de veren om met elkaar de strijd aan te binden op de banen die uitgezet waren door de wedstrijdleiding onder het genot van een fijne bries.

 

 

Tijdens de eerste manche nam het duo Zanen/Houwing de touwtjes stevig in handen, maar tijdens een windvlaag waarbij de stuurman over boord werd geslagen gaven ze in het zicht van de finish een zekere eerste plaats uit handen. Door de sterke stroming kwam Zanen niet meer in de buurt van de catamaran en moest de veiligheidsboot in actie komen om de onfortuinlijke zeiler op te pikken. Omdat hulp door derden niet aanvaard mag worden tijdens een wedstrijd resulteerde dit in een diskwalificatie voor de eerste manche. De duo’s Pool /Boon en de Ridder/Nagtegaal zagen hun kans schoon en eindigden na verrekening van de Texel Rating op een eerste en tweede plek. In hun kielzog gevolgd door de jeugdleden Cas en Wouter Zanen.

De zeilers van Westerslag moesten in de eerste manche duidelijk wennen aan de sterke stroming die in het Eierlands gat staat. Het koppel van der Kuil/ Heijenk werd dan ook vierde in deze eerste manche. In de loop van het wedstrijdverloop lieten zij zien zich snel aan te kunnen passen. Met een heel regelmatige serie als gevolg.

In de tweede en derde race was het een kat-en-muis-spel tussen de boten met en zonder spinaker. De Tornado’s met spi kwamen wel als eersten over de finish maar de Dart 18 en Hobie 16 zeilers kwamen na verrekening van handicap als eersten over de streep.

De wedstrijdleiding had zich dan ook als doel gesteld om de baan op zondag zo uit te leggen dat de boten met spi wat meer voordeel zouden hebben. Helaas draaide de wind in de vijfde manche met als gevolg dat het spi-rak geen voordeel meer gaf. Toen Dirk Pool, die met de 12 jaar oude Wouter Boon zeilde, de vijfde eerste plaats opeiste veroorloofde hij zich een “Doriaantje”. De uit de jeugdopleiding afkomstige Wouter was na de vijfde manche aan het eind van zijn Latijn.

Duco van der Kuijl, die op de tweede wedstrijddag Henk Prins als bemanning aan boord had, zeilde na het inschatten van de sterke stroming een bijzonder regelmatig kampioenschap en werd verdienstelijk derde. Eduard Zanen en Willem Houwing kwamen in de andere races na verrekening van de handicap soms luttele secondes tekort om het Dirk Pool en Wouter Boon van de troon te stoten. Uiteindelijk was de combinatie van ervaren rot en aanstormend talent sterk genoeg om de concurrentie het hoofd te bieden en de eerste plaats te veroveren.

Einduitslag OKT 2012